Internet w Gajkowie

Wszystklie sprawy dotyczące tego co dzieje się w Gajkowie
Wozik
Gospodarz domu
Posty: 1947
Rejestracja: czw mar 30, 2006 12:10 pm
Lokalizacja: Na Wspólnej
Kontaktowanie:

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: Wozik » wt paź 13, 2015 12:02 pm

Nie zadzwonili. Sam się dodzwoniłem, twierdzą, że dadzą radę zrobić nawet i 48 Mbit. Oferują miesiąc na bezpłatne testy, sprzęt jest udostępniany za kaucją.

Jedyne co mnie do tej pory powstrzymało, to montaż masztu. Nie znalazłem blisko firmy, która by to zrobiła (łącznie z przeciągnięciem przewodu z komina na strych).
Fire it up, let the engines roll. It's time to burn it down!
-----------------
Gajków
55-002 Kamieniec Wrocławski
http://wozik.com

osq
Operator łopaty
Posty: 12
Rejestracja: śr sie 06, 2014 8:49 am

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: osq » wt paź 13, 2015 12:52 pm

Ciekawe.
Nie pytałem wcześniej o testy a sami nie mówili.
Zadzwoniłem jeszcze raz i rzeczywiście mogę testować jeśli wezmę ich zestaw.
Z opisów w necie wydaje się że działa i to nawet nieźle.
Muszę sprawdzić czy u mnie mam jeszcze połączenie z komina do strychu to może wtedy potestuje.

Na razie chyba LTE będę testował.
Oskar

Wozik
Gospodarz domu
Posty: 1947
Rejestracja: czw mar 30, 2006 12:10 pm
Lokalizacja: Na Wspólnej
Kontaktowanie:

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: Wozik » wt lis 10, 2015 1:52 pm

osq pisze:Ciekawe.
Nie pytałem wcześniej o testy a sami nie mówili.
Zadzwoniłem jeszcze raz i rzeczywiście mogę testować jeśli wezmę ich zestaw.
Z opisów w necie wydaje się że działa i to nawet nieźle.
Muszę sprawdzić czy u mnie mam jeszcze połączenie z komina do strychu to może wtedy potestuje.

Na razie chyba LTE będę testował.
I jak? Wybrałeś jakieś rozwiązanie?
Fire it up, let the engines roll. It's time to burn it down!
-----------------
Gajków
55-002 Kamieniec Wrocławski
http://wozik.com

osq
Operator łopaty
Posty: 12
Rejestracja: śr sie 06, 2014 8:49 am

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: osq » śr lis 11, 2015 3:17 pm

Wozik pisze: I jak? Wybrałeś jakieś rozwiązanie?
LTE testowałem kilka dni i po przekroczeniu transferu dałem sobie spokój.
W umowie miałem, że po przekroczeniu będę miał 5Mb/s ale to była fikcja.
Prędkości miałem HSPA+ , okolice 10Mb/s.
Pewnie można się przyzwyczaić, żeby ściągać w nocy ale akurat miałem instalkę, która dociągała Giga danych.
Szkoda czasu.

Airmax.
Odblokowane 64Mb/s a ja miałem max 30Mb/s
Generalnie transfer się waha ale nie schodzi poniżej pewnego poziomu.
Nie ma limitów i znacznie szybciej niż Neostrada ( u mnie ok. 3MB/s)
Minus to serwis działa tylko w ciągu tygodnia do 17.
W pierwszy dzień w piątek zresetowałem wieczorem ustawienia i musiałem czekać do poniedziałku na kopie ustawień.
Ogólnie do zaakceptowania.

Koszty:
LTE - 29.99zł z limitem
Neo 3MB/s to z haraczem na telefon prawie 90zł.
Airmax 12Mb/s bez abonamentu płatność co 4 miesiące wychodzi 61zł. Abo wychodzi słabo i drogo.
(Antena PowerBeam M5 300 - 300zł.)

Ogólnie to lekka żenada, żeby nie było serwisu 24h w Airmax. No chyba, że rzeczywiście nic się nie dzieje.


Airmax:
Obrazek
LTE:
Obrazek
Neo:
Obrazek
Oskar

Wozik
Gospodarz domu
Posty: 1947
Rejestracja: czw mar 30, 2006 12:10 pm
Lokalizacja: Na Wspólnej
Kontaktowanie:

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: Wozik » czw lis 12, 2015 1:47 pm

A u mnie w przyszłym tygodniu zestaw zainstaluje Treston.

http://www.treston.co/dom/internet.html

Zdecydowałem się na 15 Mbit.

Ile zapłaciłeś za zestaw AirMax?
Fire it up, let the engines roll. It's time to burn it down!
-----------------
Gajków
55-002 Kamieniec Wrocławski
http://wozik.com

osq
Operator łopaty
Posty: 12
Rejestracja: śr sie 06, 2014 8:49 am

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: osq » czw lis 12, 2015 2:00 pm

Wozik pisze:A u mnie w przyszłym tygodniu zestaw zainstaluje Treston.

http://www.treston.co/dom/internet.html

Zdecydowałem się na 15 Mbit.

Ile zapłaciłeś za zestaw AirMax?
Zestaw za 300zł ale mam 14 dni za zwrot.
Antena PowermBeam 300, 20m kabla SFTP, zasilanie PoE

W czym lepszy jest Treston?
Patrząc na ofertę bez abonamentu to Airmax ma 61zł/ mies za 16Mb/s a Treston brak takiej oferty.
Jesli chodzi o abo roczny to Trenton trochę lepiej: 73,50 zł za 15Mb/s a Airmax 88.56zł za 16Mb/s


#mały update po telefonie to Trestona
Wsparcie 24/7
instalacja robiona przez nich 100zł
Nadajnik wysoko na Libecie.
Stałe IP - 5zł.
Wygląda, nieźle.

Daj znać jak chodzi jak Ci zainstalują.
Oskar

Wozik
Gospodarz domu
Posty: 1947
Rejestracja: czw mar 30, 2006 12:10 pm
Lokalizacja: Na Wspólnej
Kontaktowanie:

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: Wozik » pt lis 13, 2015 10:23 am

Treston ma tę zaletę, że przyjeżdżają i robią od A do Z. Po drugie mam bardzo blisko do ich nadajnika. W tych 100 zł jest też router.
Fire it up, let the engines roll. It's time to burn it down!
-----------------
Gajków
55-002 Kamieniec Wrocławski
http://wozik.com

osq
Operator łopaty
Posty: 12
Rejestracja: śr sie 06, 2014 8:49 am

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: osq » pt lis 13, 2015 10:46 am

Wozik pisze:Treston ma tę zaletę, że przyjeżdżają i robią od A do Z. Po drugie mam bardzo blisko do ich nadajnika. W tych 100 zł jest też router.
Też mam niewiele dalej. To prawda robią od A-Z.
Ogólnie rzeczywiście wszystko pasuje.

Ja poczekam aż się skończy neostrada i wiosną się przełączę.
Oskar

Wozik
Gospodarz domu
Posty: 1947
Rejestracja: czw mar 30, 2006 12:10 pm
Lokalizacja: Na Wspólnej
Kontaktowanie:

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: Wozik » pt lis 13, 2015 10:58 am

Zaraz się okaże, że jesteśmy sąsiadami :)

Czyli nie zostajesz z Airmax na dłużej?
Fire it up, let the engines roll. It's time to burn it down!
-----------------
Gajków
55-002 Kamieniec Wrocławski
http://wozik.com

osq
Operator łopaty
Posty: 12
Rejestracja: śr sie 06, 2014 8:49 am

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: osq » pt lis 13, 2015 11:05 am

Wozik pisze:Zaraz się okaże, że jesteśmy sąsiadami :)

Czyli nie zostajesz z Airmax na dłużej?
Airmax testowałem. Dzisiaj wyłączyli okres testowy.
Nie akceptuje sytuacji kiedy wsparcie jest tylko w ciągu tygodnia 8-17.

Jeśli Treston na podobną ofertę i lepszy serwis to Airmax odpada.

hehe, Sąsiadami to zawsze byliśmy...
Oskar

Wozik
Gospodarz domu
Posty: 1947
Rejestracja: czw mar 30, 2006 12:10 pm
Lokalizacja: Na Wspólnej
Kontaktowanie:

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: Wozik » wt lis 17, 2015 5:14 pm

Tak to teraz u mnie wygląda:

Obrazek
Fire it up, let the engines roll. It's time to burn it down!
-----------------
Gajków
55-002 Kamieniec Wrocławski
http://wozik.com

osq
Operator łopaty
Posty: 12
Rejestracja: śr sie 06, 2014 8:49 am

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: osq » wt lis 17, 2015 7:05 pm

To ja wziąłem od Trestona 8MB na testy i..

Obrazek

Testowałem wiele razy i max wahania 0.5MB w odróżnieniu od Airmaxa
Oskar

Wozik
Gospodarz domu
Posty: 1947
Rejestracja: czw mar 30, 2006 12:10 pm
Lokalizacja: Na Wspólnej
Kontaktowanie:

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: Wozik » wt lis 17, 2015 7:58 pm

Ja mam 12 :)
Fire it up, let the engines roll. It's time to burn it down!
-----------------
Gajków
55-002 Kamieniec Wrocławski
http://wozik.com

osq
Operator łopaty
Posty: 12
Rejestracja: śr sie 06, 2014 8:49 am

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: osq » wt lis 17, 2015 8:42 pm

Wozik pisze:Ja mam 12 :)
Oby forum nie czytali bo Ci przytną;) hehe
Oskar

marian
Operator łopaty
Posty: 5
Rejestracja: pt wrz 15, 2017 9:11 am
Kontaktowanie:

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: marian » pn paź 16, 2017 7:47 am

ja mam 11 :P

osq
Operator łopaty
Posty: 12
Rejestracja: śr sie 06, 2014 8:49 am

Re: Internet w Gajkowie

Post autor: osq » pn paź 16, 2017 9:39 am

Ale czas leci. Prawe dwa lata z Trestonem i brak problemów.
Najwyższy czas, żeby z 8MB zrobić już coś więcej.
Oskar

Odpowiedz